Bærekraftige produkter

Produksjon og bruk av nye produkter krever naturressurser og har en innvirkning på alle levende vesener og økosystemer. Bærekraft for oss betyr å gjøre det vi kan for å minimere den negative effekten langs forsyningskjeden – fra råmateriale til ferdig produkt. Vi streber etter å lage produkter av god kvalitet som varer og som kan elskes over en lang periode.
Hållbara material
Valet av material påverkar produktens egenskaper, hur den ser ut, känslan, dess karaktär och användningsområde. Genom valet av fiber och hur man behandlar den får materialet olika egenskaper och är bra för olika ändamål. Material som är gjorda av naturfibrer, alltså fibrer som kommer från växter eller djur, är behagliga att ha på sig, släpper igenom fukt, har en fin lyster och behåller ofta formen länge. Material som är gjorda av syntetiskt framställda fibrer är viktig för funktionen i till exempel plagg som ska tåla väder och vind. Man kan även göra syntetiska material av naturlig cellulosabaserad råvara, alltså massa utav trä eller spill från bomullsodling, dessa kallas viskos.

Det finns material och processer som är bättre än andra ur miljö- och hälsoperspektiv. Det kan till exempel innebära att fibrerna kommer från förnybar eller återvinningsbar råvara, att det går åt mindre resurser att framställa eller har dokumenterad omsorg för djur för våra produkter i animaliska material. Dessa har vi valt att kalla A BETTER CHOICE, och vi strävar efter att välja för så många av våra produkter som möjligt.

A BETTER CHOICE

För att en produkt från Indiska ska få märkas med A BETTER CHOICE ska den bestå av mer än 50 % av ett mer hållbart material. Vår definition av ett mer hållbart material innebär att fibern kommer från en förnybar eller återvinningsbar källa, är framställd med mer resurseffektiva metoder än motsvarande konventionell fiber och/eller har en tredjepartcertifiering som bevisar spårbarheten. Den ska dessutom vara biologiskt nedbrytbar eller återvinningsbar.
* Baserat på Textile Exchanges rapport (Preferred Fibre Market Report 2020)
Hållbara material
Nedan kan du läsa om hur vi på Indiska tänker kring användningen av mer hållbara material, som får vår märkning A BETTER CHOICE.

Viskos

Viskos har bomullens komfort då den absorberar fukt och är mjuk och skön mot huden. Viskos har även ett fint fall, tar upp färger på ett fint sätt och kan framställas så att den får en glans som liknar siden. Dessa egenskaper gör att viskos är väldigt uppskattat i klänningar, tunikor och blusar och därmed ett av våra och kundernas favoritmaterial. Att tänk på att viskos krymper ofta i tvätt, vilket enkelt går att stryka ut. Eller ännu enklare med en steamer!

Det gemensamma för viskosfibrer är att de alla är gjorda av någon typ av regenererad cellulosa, till exempel trämassa eller restprodukter från bomullsplantan. Det betyder att fibern kommer från förnybara källor, som är naturligt nedbrytbara. Trämassan bearbetas med kemikalier, ofta i nästintill slutna system som återvinner både vatten och kemikalier, och spinns därefter till fibrer. För klimatets och den biologiska mångfaldens skull är det viktigt att råmaterialet kommer från ansvarsfullt förvaltade skogar, samt att kemikaliehantering och vattenanvändning i framställningsprocessen sker på ett ansvarsfullt sätt.
För att säkerställa att viskosen lever upp till våra krav för A BETTER CHOICE arbetar Indiska med kända fibertillverkare och varumärken som kan garantera spårbarheten. Nedan kan du läsa mer om de som vi på Indiska har valt att använda i våra plagg:
Viskos-Tencel-desktop.jpg  

Lyocell (TENCEL™)

TENCEL™ Lyocell ser både ut och känns som siden. Fibern är tålig, mjuk och skön och ger ett fint fall. Lyocell tillverkas av cellulosa, trämassa, delvis från eukalyptusträd. TENCEL™ Lyocell-fibrer extraheras från hållbart odlat trä med hjälp av ett unikt system med sluten krets som återvinner och återanvänder de lösningsmedel som används, vilket bidrar till minskad miljöpåverkan. Materialet har flera unika egenskaper som leder till att det är slitstarkt, absorberar fukt samt är skonsam mot huden. TENCEL™ är ett av Lenzing AG:s varumärken.

Viskos-Tencel-desktop.jpg  

Modal (TENCEL™)

TENCEL™ Modal kommer från fiber som tillverkas av cellulosa, trämassa. Materialet är mjukt TENCEL™ modal är tåligare och håller längre jämfört med bomull. Indiskas modal kommer från tillverkaren och varumärket Lenzing. TENCEL™ Modal fibrer är huvudsakligen tillverkat av hållbart trä från bok som går igenom en ansvarsfull och miljövänlig trämassa-till-fiber-process. Processen är självförsörjande i energi samt återvinner bi-produkter från övriga beståndsdelar av träslaget. Den här fibern är känd för sin enastående mjukhet. TENCEL™ är ett av Lenzing AG´s varumärken.

Bemberg-test.jpg  

Kupro (Bemberg™)

Kupro tillverkas av bomullslint, en biprodukt vid extrahering av bomullsfröolja. Den processas till en mjuk fiber i en ansvarsfull process med låg miljöpåverkan där kemikalierna återvinns och vattnet renas. Kupro är framställt av 100% växtbaserat förnybart material och är därmed biologiskt nedbrytbar.

Lenzing_EcoVero_Desktop.jpg  

Viskos (LENZING™ ECOVERO™)

LENZING™ ECOVERO™ viskosfiber är tillverkat av hållbart trä samt trämassa från certifierade och kontrollerande källor. Fibrerna håller höga miljövänliga standards och har blivit certifierade med EU:s miljömärke. Tillverkningen av LENZING™ ECOVERO™ fiber resulterar i 50% lägre utsläpp samt vattenanvändning jämfört med konventionell viskos. LENZING™ och ECOVERO™ är ett Lenzing AG:s varumärken. Fibern har samma egenskaper som konventionell viskos.

Livaeco-Desktop.png  

Viskos (Livaeco by Birla Cellulose™)

Viskos (Livaeco by Birla Cellulose™) är ett hållbart producerat viskosfiber från en certifierad, förnybar träkälla. Viskos (Livaeco by Birla Cellulose™) hjälper till att spara vatten, bibehålla skog och mark, reducerar Co2-utsläpp samt har en snabb biologisk nedbrytningsprocess. Ett val som inte bara gör dig stilsäker, utan också hjälper till att bibehålla miljön. Fibern har samma egenskaper som för konventionell viskos.

Ekologisk bomull

Ekologisk bomull odlas utan kemiska bekämpningsmedel, konstgödsel och genmodifierade organismer (GMO). Ca 80 % av den ekologiska bomullen odlas i områden där det regnar naturligt och kräver därmed mindre bevattning än konventionell bomull, vilket minskar trycket på lokala vattenkällor.
   

OCS - Organic Content Standard

Produkter som är certifierade av OSC (Organic Content Standard) innehåller ekologiskt odlad material som har blivit verifierat av en oberoende organisation i varje steg under tillverkningsprocessen, från bondgård till färdig produkt. Ekologisk bomull produceras samt certifieras enligt standarder för ekologiskt jordbruk, vilket kräver att man arbetar för att upprätthålla ekosystem.

Återvunna material - GRS (Global Recycling Standard)

GRS (Global Recycling Standard) är en produktstandard för spårning och verifiering av innehållet i återvunnet material i hela värdekedjan. GRS ställer även krav på sociala och miljömässiga förhållanden. GRS omfattar idag främst textil. Att välja återvunnet i stället för nyproducerat bidrar till att spara både energi och naturens resurser.
   

Återvunnen polyester

Återvunnen polyester kommer vanligtvis från PET-flaskor. Det finns flera miljöfördelar med att använda återvunnen polyester istället för jungfrulig polyester från olja. Det går åt mindre energi när man tillverkar från återvunnet material, mindre utsläpp av växthusgaser och kemikalier. En produkt i polyester är lättskött, kan tvättas i 40 grader och behöver sällan strykas. Den har förutsättningen att leva länge med tanke på dess goda färgbeständighet och tålighet. Vår återvunna polyester är certifierad enligt GRS- Global Recycling Standard.

Andra certifieringar


FSC-desktop.jpg  

FSC (Forest Stewardship Council)

FSC (Forest Stewardship Council) är en global och ideell organisation med syfte att främja hållbart skogsbruk över hela världen och bidra till att bevara den biologiska mångfalden och motverka illegal skogsskövling. Certifieringen påvisar att råvaran till trä och papper kommer från hållbart skogsbruk.

   

EU Ecolabel

EU Ecolabel, även kallad EU-Blomman, är Europas motsvarighet till Svanen och en av världens främsta miljömärkningar. Det är en Typ 1-märkning, precis som Svanenmärket, vilket bland annat betyder att den är oberoende, jobbar enligt ett livscykelperspektiv och med en helhetssyn när kriterier tas fram.

   

Svanen

Svanen är Nordens officiella miljömärke och drivs på uppdrag av regeringen med syfte att hjälpa konsumenter att göra bra val för miljön. Det innebär strikta krav för miljö, hälsa, kvalitet och säkerhet. Indiskas stearinljus Classic candle är Svanenmärkta.

   

Fairtrade

Fairtrade-märkta produkter bidrar till att odlare och anställda med egen kraft kan förbättra sina arbets- och levnadsvillkor. Fairtrade är en oberoende certifiering med uttalade mål att motverka fattigdom och stärka människors inflytande och handlingskraft med syfte att skapa förändring och utveckling.

   

KRAV

KRAV-märket visar att en vara är ekologiskt producerad, vilket innebär att grödorna odlas miljövänligt utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel. Märkningen omfattar även extra höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan.

ANDRA MATERIAL - PREMIUM

Förutom att ta fram produkter i mer hållbara material är vår ambition att erbjuda produkter av god kvalitet med hållbar design. Det långsiktigt bästa alternativet för miljön är ett plagg eller produkt som kan tyckas om och användas mycket och länge.

Nedan beskrivs de naturmaterial av extra hög kvalitet som vi kallar för Premium. Vi jobbar även för att dessa ska vara framställda under bra förhållanden, läs mer under djuretiska krav nedan.

Siden

Siden är ett naturligt material som görs av silkestrådar från silkelarvens kokong. Siden har en vacker lyster, ett mjukt fall och absorberar fukt bra vilket ger en sval känsla mot huden. Ta hand om ditt sidenplagg med omsorg. Tvätta varsamt för hand i ljummet vatten, blötlägg aldrig, använd olivtvål eller fintvättmedel så kommer ditt sidenplagg att bibehålla sin lyster under en lång tid.

Ull

Ull är en av våra äldsta naturfibrer med flera unika, naturliga egenskaper. Ull absorberar fukt från huden och värmer bra. Du behöver sällan tvätta ull, det räcker oftast att hänga ut och vädra. Det är snällare både mot plagget och miljön.

Cashmere

Cashmere är en av världens mest sällsynta fibrer med fantastiskt värmande egenskaper. Cashmereullen kommer från kinesiska och mongoliska getter. Geten har en varm och mycket mjuk underpäls för att klara av det stränga kalla klimatet på de höga platåerna mellan Kina och Mongoliet. Cashmeregarnet består av tunna och långa fibrer som ger en exklusiv och mjuk produkt. Indiskas cashmeretröjor är tillverkade på ett ansvarsfullt och hållbart sätt av spårbar cashmere från Consinee. De är medlemmar i Sustainable Fiber Alliance som lägger stor vikt vid djurens välbefinnande och miljöpåverkan samt arbetar för en långsiktigt hållbar utveckling av cashmereindustrin. På tröjan finns en etikett med en QR kod. Scanna gärna koden för mer information. 

Lin

Lin är en slitstark naturfiber med mycket god förmåga att absorbera och avge fukt. Fibrerna kommer från växtstjälken är både mjuka och starka och har naturlig lyster. Fiberns glatta yta gör att den också relativt lätt avlägsnar damm och smutsfläckar. Linne åldras långsamt och blir vackrare och mjukare med tiden.

Läder

Läder är ett naturligt och slitstarkt material som blir vackrare med tiden. Vi rekommenderar varmt att impregnera läderprodukten för att ge bättre skydd mot fukt och smuts. På så sätt håller produkten länge.

Mocka

Mocka är den undre delen av lädret som tas fram genom att dela läderhuden. Mocka är mjukt och vackert. Det är mer känsligt än vanligt läder, undvik därför fukt och smuts. Vi rekommenderar varmt att impregnera mockan för att ge bättre skydd. På så sätt håller produkten länge.

Mässing

Mässing är en legering av koppar och zink som ger en gyllene karaktär. Den har hög resistens mot korrosion, vilket innebär att den inte rostar. Mässing får ett vintage-utseende efter en tid, njut av det! Om du föredrar en glänsande yta, använd polermedel och en torr trasa för att få den att glänsa.

En bærekraftig prosess

Indiska satser på bærekraftig drift i alle ledd for å tilby kundene varer med lang levetid til gode priser – enkle i bruk og lette å bli glad i.

Gratis levering over 499 SEK- Kjøp nå, betal senere med Klarna
SALG – opptil 50 % rabatt! Kjøp nå >>
Lagt til i handlekurven!
Legg til 0,00 kr mer for å kvalifisere for gratis frakt!
Gå til utsjekking
  • Du kan også like
Retningslinjer for informasjonskapsler
Vi bruker informasjonskapsler for å optimalisere din opplevelse av nettstedet. Ved å samhandle med nettstedet vårt, godtar du vår bruk av informasjonskapsler. Finn ut mer
Velkommen!

Logg inn for å se detaljene dine og motta medlemsfordeler.

Informasjon om medlemskapetEr du allerede medlem i en av våre butikker?Vil du bare ha nyhetsbrev?